Alle Männer raus. Foto - Expo in de Gedenk- und Dokumentationsstätte KZ Drütte in Salzgitter Deutschland.
Aanvankelijk zou deze expositie 8 april 2020 worden geopend. Door de Corona-crisis is deze uitgesteld naar 10 oktober 2020 daarna tot voorjaar 2021, door het Covid 19 verloop was dit ook niet mogelijk en nu staat de opening gepland op 16 oktober 2021 maar ook die ging niet door. NU MET ZEKERHEID: 6 MEI 2022.Alle Männer raus
“Alle Männer raus”Zo klonk het op 8 oktober 1944 tijdens de kerkrazzia in de Sint Fabianus en Sebastianuskerk in Sevenum. “Alle Männer raus” is 75 later de titel van een foto-expositie van fotograaf Maarten Verbaarschot. Zijn vader en zijn oom werden die ochtend door de Duitsers opgepakt en naar Duitsland getransporteerd om daar dwangarbeid voor de Duitse oorlogsindustrie te verrichten
Verbaarschot trad in het voorjaar van 2019 in hun voetsporen. Als kind kende hij slechts de “romantische” versie van dit verhaal. Over de ellende kon zijn vader niet spreken. Hij wilde het verhaal onderzoeken en aanvullen, op zijn manier, in beelden. Hij achterhaalde en bezocht de plekken waar zij zaten ondergedoken, waar zij werden opgepakt, gevangen gehouden en werden tewerkgesteld. De fotoserie die hij ervan maakte bestaat uit documentair-poëtische beelden. Documentair omdat het de omgeving toont van hun gevangenschap en dwangarbeid, 75 jaar later. Poëtisch omdat er elementen en bewerkingen zijn toegevoegd die verbinden met gevoelens van dreiging, isolement, angst, vernedering en vergangkelijkheid. Leden van de fam. Janssen, die in ’44 het onderduikadres boden vertellen op beeld hun herinneringen aan die tijd.
De expositie geeft een persoonlijk beeld aan een van de vele oorlogsverhalen die in ons hedendaags landschap onder het maaiveld sluimeren en vormt tevens een eerbetoon aan zijn vader en zijn oom. Beide jong gestorven, waardoor zij de in de jaren ’90 op gang gekomen brede erkenning voor de door duizenden mannen gebrachte offers voor de Arbeitseinsatz niet meer hebben kunnen meemaken.
Deze foto-expositie was officieel tot 31 maart te zien in Museum Peel en Maas in Helden. Door de Coronacrisis krijgt deze expo wellicht nog een vervolg.
Op deze pagina vind je informatie en foto's buiten de expositie om van de totstandkoming van dit project. (naar beneden blijven scrollen)
Hoe het begon

De familie Janssen

Mijn kennismaking met deze mensen was hartverwarmend. en ontroerend omdat zij zoveel, voor mij nieuwe, wetenswaardigheden, over mijn vader wisten te vertellen. Documenten, boeken, gedichten en zelf een potje aarde van de Vorst ging over tafel. Wat een lieve mensen !! Hun getuigenissen heb ik gefilmd en zijn te zien op de expo. De foto betreft een montage.
De kerk
